Când creştini suferă pe nedrept este rănit însuşi Trupul lui Cristos: afirmă cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, care, după gravele fapte din Noaptea Crăciunului ortodox în Egipt, a trimis o scrisoare Sanctităţii Sale Shenuda al III-lea, Papa Alexandriei Egiptului şi patriarh al sediului Sfântului Marcu din Cairo.


“Toţi creştinii trebuie să fie uniţi în faţa opresiunii şi să caute împreună pacea pe care numai Cristos o poate da”. Cardinalul Kasper, recheamă la unitate, asigurând apropierea spirituală şi rugăciunea sa şi exprimând tristeţea la aflarea ştirii despre violenţele petrecute în Egiptul de Sus în noaptea dintre 6 şi 7 ianuarie, care pentru Bisericile care urmează calendarul iulian este noaptea de Crăciun. În satul meridional Nagaa Hamadi, opt creştini din comunitatea coptă şi un poliţist au rămas ucişi de către trei musulmani care au tras focuri de armă împotriva credincioşilor la ieşirea din biserică după terminarea Liturghiei. Ceea ce i-a determinat la acest gest de omucidere, de care ar fi responsabil un bărbat cu precedente penale deja identificat de forţele de ordine, ar fi o presupusă răpire însoţită de abuzuri sexuale a unei tinere musulmane, din partea unui tânr creştin.

Din partea sa, episcopul copt catolic de Luxor, mons. Youhannes Zakaria subliniază că atacul din timpul Crăciunului ortodox nu a avut loc în mod întâmplător. Vorbeşte despre “un plan evident de a transforma zilele de sărbătoare creştină în zile de durere”, amintind că şi la sărbătoarea Paştelui, anul trecut a fost atacată comunitatea creştină în satul Nagaa Hamadi, totul soldându-se cu 3 tineri morţi. Mons. Zakaria, denunţă motivaţii politice: unele forţe de ordine înţeleg să promoveze islamul politic, spune.

RadioVaticana