Şcoala româneasca e construita pentru a scoate şefi, conducatori. Structura mentala cu care iesi din scoala româneasca este o structura de sef. De a fi cel mai bun ( chiar daca nu esti, in capul tau exista aceasta tema – sunt dar n.am avut noroc). Copiii nu sunt pregatiti pentru a servi, a ajuta, a construi ci pentru a se considera cei mai cei. Olimpici, premianti, castigatori, medaliati… soferii sunt sefi, vanzatorii sunt sefi, tamplarii sunt sefi, profesorii sunt sefi. Se cred cei mai buni dintre cei mai buni, considera că li se cuvine si desconsidera ceea ce datoreaza. Betivii sunt sefi, portarii sunt sefi, doctorii sunt sefi, politicienii sunt sefi.
Spunea Soljenitin că scopul scolii ar trebui sa fie „transformarea unei inimi iubitoare de sine intr.o inima atotiubitoare”.
Cum sa fie posibil acest lucru?!
Scoala romăneasca ignora, ca si cum n.ar exista in lume, familia. De cate ori ati auzit vorbindu.se in scoala româneasca (ah, atât de româneasca) despre familie, despre parinti, despre frati, surori? De cate ori in 12 ani de scoala se aud aceste cuvinte?
Nu exista legaturâ între realitatea culturala si existentiala a familiei si scoala româneasca. Motivul? In familie puterea cea mai mare o are slujirea. Tatal slujeste pe fiu, femeia pe bărbat, bărbatul pe femeie, cel sanatos pe cel bolnav, cel avut pe cel mai putin norocos, fiul si fiica pe cei batrani. Slujirea este puterea familiei. Slujirea din dragoste. Chiar dragoste de sine uneori. Dar in familie chiar si dragostea de sine e sfânta. In scoala româneasca, însâ, slujirea nu are ce căuta. Fie si doar din cauzâ ca profesorii sunt mercenari, platiti si avantajati de functia lor sociala si de frontul salvarii lor, sindicatul ( îl consider pe dl. Funeriu un mare om politic; admiratia mea este data de incercarea lui de a delegitima sindicatele din invatamant prin legea ce scotea adeziunea financiara sindicala ce se realiza automat; revenit la putere PSD a reintrodus.o)
Şcoala româneasca pregateste călăi. Copiii nostri, crescuti si educati de o scoala demonica (demonicâ in sensul ca este puternica/ imputernicita
prin cedarea totala a copiilor in bratele ei) ne vor fi călăi. Asta daca nu.i mâncam noi inainte.